Šachový festival České Budějovice 2023

V sobotu 1.7. byl slavnostně zahájen jubilejní 10.ročník Šachového festivalu České Budějovice. Všechny účastníky přivítala primátorka města České Budějovice paní doc. Dr. Ing. Dagmar Škodová Parmová, která zmínila sportovně kulturní rozměry šachové hry. Přihlášeno bylo 190 šachistů z 22 zemí, nakonec se jich registrovalo 175 z 21 zemí (nepřijelo hodně hráčů z Indie).

 

 


Šachy jsou specifické tím, že se střetává dravé mládí se zkušenými šachisty, a proto s mladými šachisty přijíždí hodně doprovodů. Zajímavý je příklad talentu z Kazachstánu (ročník 2010), který hraje velmistrovský A turnaj a přijel do Česka s maminkou a 7-měsíční sestřičkou. Celkový počet účastníků je více jak 300 osob.

Šachový festival skončil, a tak je čas na závěrečné hodnocení. Desátý ročník byl pro nás extrémně náročný. Začalo to snížením dotací, pokračovalo omezením kapacit ubytování a přišli jsme i o silné hráče ze Slovenska, kteří byli odvoláni na Mistrovství Slovenska. V Open turnajích je to v podstatě jedno, ale v uzavřených turnajích je to dost nepříjemné.

Největší komplikací se ukázalo, že jsme začínali 1.července. Mezinárodní ratingy se aktualizují vždy k prvnímu dni v měsíci. V Open turnajích je to také jedno, pouze je to náročné na včasné vyhotovení jmenovek hráčů s aktuálními ratingy. Zato v uzavřených turnajích je to velmi ožehavé. Uzavřené turnaje garantují při určitém výkonu a průměrném ratingu soupeřů splnění normy mezinárodního mistra/velmistra. Když se večer před zahájením turnajů změní ratingy hráčů směrem dolů, může se stát, že někteří účastníci uzavřeného turnaje nemohou získat normu, kvůli které se do turnaje přihlásili.

Proto jsme sledovali červnové turnaje (především Open Teplice), kde se účastníkům našich uzavřených turnajů bohužel nedařilo. Museli jsme proto sáhnout k výměně hráčů v uzavřených turnajích, což je nepříjemné pro nás, ale i pro hráče, protože se již připravovali na své soupeře. Pak přišla další nepříjemnost. Někteří šachisté hráli v červnu turnaje v zemích, kde nepoužívají SwissManager (Polsko, Itálie, Španělsko, …), a proto jsme nemohli zjistit dříve než 30.6. v noci, jak se změní jejich ratingy 1.7.2023. To jsme se dozvěděli několik dní před zahájením festivalu a byly to pro nás pořádné nervy.

Proto jsme učinili zásadní rozhodnutí, že všechny další ročníky budou začínat nejpozději 30.6. v daném roce. 11.ročník Šachového festivalu České Budějovice 2024 se uskuteční od soboty 29.6. do neděle 7.7.2024. Uzavřené turnaje chceme pořádat i nadále, protože silných Open turnajů je celá řada, avšak uzavřených turnajů je málo. Přitom uzavřené turnaje jsou pro mladé šachisty mimořádně důležité, protože tam si zaručeně zahrají se silnými soupeři a při dobrém výkonu mohou splnit některou z mezinárodních norem. Navíc start v uzavřeném turnaji vyžaduje od šachistů jinou přípravu než start v Open turnaji a je tak výbornou průpravou na významné mezinárodní akce (Mistrovství Evropy, Olympiádu, Světový pohár, Mitropu …).

Náročná je i příprava festivalu. Ve čtvrtek 29.6. jsme přivezli šachový materiál do Clarion Congress Hotelu****. Potřebovali jsme k tomu 4 automobily (pan Pešek, pan Placer, Zdeněk Chval a paní Hauptová). V pátek byl všechen šachový materiál nainstalován. Vše připravili profesionální rozhodčí ze Slovenska (pan Tomáš Danada, pan Radoslav Ondo, pan Ján Kišoň). K dispozici jsme měli více jak 100 elektronických šachovnic, proto byl zajištěn on-line přenos ze všech partií ze všech pěti turnajů.

To se také hned tak nevidí a my to považujeme za mimořádně důležité. Především v Open B turnaji startují i méně zkušení mladí šachisté, kteří ne vždy dokáží přesně zapisovat své partie. Díky nasazení elektronických šachovnic získají jejich trenéři okamžitě zápisy jejich partií a mohou s nimi ihned pracovat. Tímto způsobem pomáháme významně zefektivnit práci trenérům mládeže, kteří k nám se svými svěřenci přijíždějí a ti to náležitě oceňují.

Poslední náročnou zatěžkávací zkouškou je vždy registrace. Tu jsme zvládli bez problémů díky pomoci Zdeňka Lovčíka a paní Peškové. Po slavnostním přivítání paní primátorkou a organizačními pokyny od hlavního rozhodčího mohlo začít první kolo všech turnajů. Průběh všech zbývajících kol všech turnajů byl hladký, a tak se můžeme pustit do rekapitulace jednotlivých turnajů.

Velmistrovský turnaj A
Zde se podařilo výměnou velmistrů dosáhnout toho, že všichni zájemci o velmistrovskou normu potřebovali získat 6½ bodu. To se kvůli silné hře velmistrů nikomu nepodařilo. Výborný výkon předvedl vítěz velmistr Tomáš Polák. Druhé a třetí místo také zůstaly v Česku a vybojovali je naši tradiční účastníci nadějní mezinárodní mistři Tomáš Kraus a Jan Vykouk v tomto pořadí.

Velmistrovský turnaj B
Filosofie tohoto turnaje nebyla o splnění velmistrovské normy. Na tu bylo zapotřebí 7 bodů z 9 partií, což je možné pouze při mimořádném výkonu. Tento turnaj měl umožnit splnit normu mezinárodního mistra za velice příznivých podmínek, tedy za zisku 5½ bodu z 9 partií. Turnaj vyhrál výborným výkonem další český velmistr Petr Hába před velmistrem Deep Senguptou z Indie. Výhodných podmínek využil výborným výkonem třetí FIDE mistr Štěpán Hrbek, který obsadil 3.místo se ziskem 6 bodů a tím splnil normu mezinárodního mistra. V turnaji se dařilo i mezinárodní ženské mistryni Song Yuxin z Číny, která ziskem 5 bodů v předposledním kole splnila normu ženské velmistryně a po remíze v posledním 9.kole a tím i zisku 5½ bodu splnila i normu mezinárodního mistra, která dala přednost.

Mistrovský turnaj
Poslední z uzavřených turnajů byl velkou jízdou mezinárodního velmistra Azera Mirzoeva z Azerbajdžánu (získal 7½ bodů z 9 partií, a to poslední kola jen odpočinkově remízoval), který své soupeře doslova válcoval. Sekundovat mu stačil pouze FIDE mistr Jeet Jain z Indie, který ziskem 6½ bodu také splnil normu mezinárodního mistra. Hodně potěšující je 3. místo českého talentu FIDE mistra Delgerdalaie Bayarjavkhlana (ročník 2010), svěřence velmistra Zbyňka Hráčka.

Open A
Turnaj vyhrál výborným výkonem (8 bodů z 9 partií) mezinárodní mistr Audi Ameya z Indie. Jako druhý skončil hlavní favorit mezinárodní mistr Vignir Vatnar Stefansson z Islandu. Jde o čerstvého mistra Islandu se splněnými všemi třemi normami mezinárodního velmistra s ratingem cca 2500 Elo. Na nejbližším kongresu mezinárodní šachové federace FIDE (srpen 2023) mu bude přiznán titul mezinárodního velmistra. Na 3.místě se umístil Benedikt Briem také z Islandu. Z Islandu k nám vždy přijíždí silná výprava šachistů.

V tomto turnaji startovali také někteří naši svěřenci. Přes veškerou snahu se jim nedařilo tak, jak by si představovali. V tomto roce to bylo docela zvláštní. Přestože v turnaji startovalo mnoho cizinců, tak losovací program často posadil proti sobě právě naše svěřence. Asi skvrny na Slunci, jinak se to dá těžko vysvětlit. Vcelku spokojen může být Sebík Placer na 22.místě se ziskem 5½ bodu a také Ladislav Nagy na 26.místě se stejným bodovým ziskem. Oba mají určitě na víc, Láďa se v průběhu turnaje probojoval až na 5.šachovnici.

S 50% ziskem 4½ bodu se na 54.místě umístil Zdeněk Chval a na 55.místě Kája Švejda. Zdeněk, který zahrál výborně v Teplicích a získal titul kandidát mistra, čekal od turnaje rozhodně více. Kája si ratingově polepšil o 44 Elo bodů, takže může být spokojen. Na 57.místě skončila Daniela Nagyová a ta také nebude určitě spokojena. Naopak spokojená bude Beáta Havelková s 65.místem, protože si ratingově polepšila o 70 Elo bodů.

Na 67.místě skončil David Smola, který si mírně polepšil a opět přeskočil hranici 1800 FIDE Elo. Určitě by se ale rád viděl ve vyšších patrech turnajové tabulky. Na 79.místě se umístil Eda Nejdl, který jako jediný z „dospěláků“ našel odvahu měřit si své síly s zahraniční konkurencí a dravým mládím. Edovi se ale nedařilo podle jeho představ. Na 91.místě se umístil Alexandr Gregor (ročník 2010). Saša nevyužil všech možností ve svých partiích, jinak by byl v turnajové tabulce výše. I tak si ratingově polepšil o 28 Elo bodů a pomaloučku se přibližuje k hranici 1700 FIDE Elo bodů.

Open B
I v tomto turnaji startovali naši členové, a i zde si z nás losovací program dělal srandu. Vyvrcholilo to tím, že v nejdůležitějším posledním 9.kole nalosoval program 8 našich členů pouze do vzájemných soubojů. Open B vyhrál nejvýše postavený favorit Jiří Světlý z TJ Dukla Praha, když svým soupeřům povolil jen půl bodu. Druhým místem překvapil mladíček Vojtěch Velím z Šachového klubu Moravská Slávie. Třetí místo vybojovala kandidátka mistra Martina Šošovičková ze Slovenska.

Z našich se nejvíce dařilo panu Romanu Klimešovi, kterému zisk 5 bodů stačil na konečné 14.místo. Na 23.místě se umístil pan Marek Svoboda. Z mladíků podal výborný výkon Nicolas Čech, který si připsal několik cenných skalpů a obsadil 27.místo. Prvního srpna se tak může těšit na svůj první mezinárodní rating. Na 32.místě skončil Karim Mountassir a také může být spokojen, protože si připíše 30 Elo bodů ke svému mezinárodnímu ratingu.

Na 37. až 40.místě se umístili naši svěřenci v pořadí Vít Předota, Daniil Yurchenko, Oleh Yurchenko a Petr Pešek. Zatímco Daniilovi a Olehovi by měl k 1.srpnu vyjít mezinárodní rating, tak Vítek ani Peťa nebudou spokojeni, protože si ratingově pohorší.

Děkujeme slovenským rozhodčím za bezproblémový průběh všech turnajů a zapůjčení bezdrátových elektronických šachovnic včetně jejich instalace a demontáže. Našim rodičům za pomoc při úklidu a odvozu šachového materiálu. Hodně pomohli Zdeněk Chval a Zdeněk Lovčík, s balením bannerů pan Roman Klimeš a také pan Placer, pan Nagy s odvozem materiálu a zpracováním fotografií. Dále sourozenci Nagyovi, kteří řešili i složitý problém vyvleklé kaničky od šachového pytlíku.

D0108200_2551.jpgD0108202_2540.jpgD0108204_2523.jpgD0108206_2512.jpgD0108239.jpgD0108243.jpgD0108246.jpgD0108250_2298_s2.jpgD0108251.jpgD0108259.jpgD0108260_8271.jpgD0108262.jpgD0108263.jpgD0108264.jpgD0108272.jpgD0108273_8268.jpgD0108276.jpgD0108277.jpgD0108281.jpgD0108283.jpgD0108286.jpgD0108289.jpgD0108291.jpgD0108297.jpgD0108301.jpgD0108305.jpgD0108310.jpgD0108312_2313.jpgD0108316.jpgD0108316_2317.jpgD0108320.jpgD0108322.jpgD0108324.jpgD0108327.jpgD0108327_2321.jpgD0108331.jpgD0108334.jpgD0108334_2327.jpgD0108338.jpgD0108343.jpgD0108350.jpgD0108354.jpgD0108356.jpgD0108362.jpgD0108364.jpgD0108367.jpgD0108371.jpgD0108371_2363.jpgD0108374.jpgD0108374_2347.jpgD0108378.jpgD0108382.jpgD0108386.jpgD0108388.jpgD0108390.jpgD0108396.jpgD0108410.jpgD0108414.jpgD0108417.jpgD0108418.jpgD0108420.jpgD0108424.jpgD0108426.jpgD0108428.jpgD0108428_2385.jpgD0108430.jpgD0108431.jpgD0108433.jpgD0108437.jpgD0108439.jpgD0108441.jpgD0108444.jpgD0108447.jpgD0108448.jpgD0108452.jpgD0108455.jpgD0108457.jpgD0108459.jpgD0108460.jpgD0108461.jpgD0108465.jpgD0108467_2406.jpgD0108468.jpgD0108471.jpgD0108476.jpgD0108476_2413.jpgD0108479.jpgD0108482.jpgD0108485.jpgD0108487.jpgD0108488.jpgD0108492.jpgD0108496.jpgD0108499.jpgD0108499_2432.jpgD0108502.jpgD0108504.jpgD0108505.jpgD0108507.jpgD0108508.jpgD0108511.jpgD0108513_8516.jpgD0108514.jpgD0108518_2452.jpgD0108521.jpgD0108524.jpgD0108524_2458.jpgD0108527.jpgD0108527_2459.jpgD0108528.jpgD0108530.jpgD0108533.jpgD0108533_2464.jpgD0108534.jpgD0108537.jpgD0108540.jpgD0108544.jpgD0108544_2475.jpgD0108545.jpgD0108545_2476.jpgD0108549.jpgD0108549_2479.jpgD0108553.jpgD0108553_2481.jpgD0108557.jpgD0108557_2484.jpgD0108558_2488.jpgD0108563.jpgD0108565.jpgD0108569.jpgD0108570.jpgD0108570_2499.jpgD0108574.jpgD0108577.jpgD0108577_2508.jpgD0108580.jpgD0108581.jpgD0108583.jpgD0108585.jpgD0108585_2510.jpgD0108585LN__2519.jpgD0208587.jpgD0208587LN_2554.jpgD0208592.jpgD0208595.jpgD0208596.jpgD0208597.jpgD0208601.jpgD0208604.jpgD0208607.jpgD0208609.jpgD0208611.jpgD0208612.jpgD0208614.jpgD0208616.jpgD0208619.jpgD0208622.jpgD0208623.jpgD0208627.jpgD0208628.jpgD0208629.jpgD0208632.jpgD0208633.jpgD0208636.jpgD0208640.jpgD0208644.jpgD0208646.jpgD0208648.jpgD0208650.jpgD0208651.jpgD0208654.jpgD0208658.jpgD0208660.jpgD0208662.jpgD0208665.jpgD0208667.jpgD0208668.jpgD0208677.jpgD0208679.jpgD0208683.jpgD0208685.jpgD0208688.jpgD0208693.jpgD0208696.jpgD0208698.jpgD0208704.jpgD0208705.jpgD0208706.jpgD0208712.jpgD0400001.jpgD0400002.jpgD0400003.jpgD0400004.jpgD0400005.jpgD0400006.jpgD0400007.jpgD0400008.jpgD0400009.jpgD0400010.jpgD0400011.jpgD0400012.jpgD0400013.jpgD0400014.jpgD0400015.jpgD0400016.jpgD0400017.jpgD0400018.jpgD0400019.jpgD0400020.jpgD0400021.jpgD0400022.jpgD0400023.jpgD0400024.jpgD0400025.jpgD0400026.jpgD0400027.jpgD0400028.jpgD0400029.jpgD0400030.jpgD0400031.jpgD0400032.jpgD0400033.jpgD0400034.jpgD0400035.jpgD0400036.jpgD0400037.jpgD0400038.jpgD0400039.jpgD0400040.jpgD0400041.jpgD0400042.jpgD0400043.jpgD0400044.jpgD0400045.jpgD0400046.jpgD0400047.jpgD0400048.jpgD0400049.jpgD0400050.jpgD0400051.jpgD0400052.jpgD0400053.jpgD0400054.jpgD0400055.jpgD0400056.jpgD0400057.jpgD0400058.jpgD0400059.jpgD0400060.jpgD0400061.jpgD0400062.jpgD0400063.jpgD0400064.jpgD0502557.jpgD0502559.jpgD0502561.jpgD0502567.jpgD0502573.jpgD0502574.jpgD0502580.jpgD0502582.jpgD0502586.jpgD0502591.jpgD0502596.jpgD0502598.jpgD0502601.jpgD0502604.jpgD0502605.jpgD0502611.jpgD0502612.jpgD0502614.jpgD0502617.jpgD0502621.jpgD0502624.jpgD0502626.jpgD0502630.jpgD0708779.jpgD0708780.jpgD0708790.jpgD0708792.jpgD0708793.jpgD0708794.jpgD0708796.jpgD0708799.jpgD0708800.jpgD0908800LN_2635.jpgD0908800LN_2640.jpgD0908800LN_2642.jpgD0908800LN_2643.jpgD0908800LN_2651.jpgD0908800LN_2655.jpgD0908800LN_2656.jpgD0908800LN_2659.jpgD0908800LN_2661.jpgD0908800LN_2665.jpgD0908800LN_2670.jpgD0908800LN_2672.jpgD0908800LN_2674.jpgD0908800LN_2678.jpgD0908800LN_2681.jpgD0908800LN_2683.jpgD0908800LN_2685.jpgD0908800LN_2694.jpgD0908800LN_2697.jpgD0908800LN_2699.jpgD0908800LN_2703.jpgD0908800LN_2711.jpgD0908800LN_2717.jpgD0908800LN_2719.jpgD0908800LN_2722.jpgD0908800LN_2726.jpgD0908800LN_2730.jpgD0908800LN_2731.jpgD0908800LN_2733.jpgD0908800LN_2751.jpgD0908800LN_2754.jpgD0908800LN_2756.jpgD0908800LN_2759.jpgD0908800LN_2760.jpgD0908800LN_2767.jpgD0908800LN_2769.jpgD0908800LN_2772.jpgD0908800LN_2776.jpgD0908800LN_2781.jpgD0908800LN_2782.jpgD0908800LN_2784.jpgD0908800LN_2788.jpgD0908801.jpgD0908802.jpgD0908803.jpgD0908804.jpgD0908805.jpgD0908806.jpgD0908807.jpgD0908808.jpgD0908809.jpgD0908810.jpgD0908811.jpgD0908812.jpgD0908813.jpgD0908814.jpgD0908815.jpgD0908816.jpgD0908817.jpgD0908818.jpgD0908819.jpgD0908820.jpgD0908821.jpgD0908822.jpgD0908823.jpgD0908824.jpgD0908825.jpgD0908826.jpgD0908827.jpgD0908828.jpgD0908829.jpgD0908832.jpgD0908835.jpgD0908841.jpgD0908842.jpgD0908844.jpgD0908847.jpgD0908849.jpgD0908853.jpgD0908857.jpgD0908859.jpgD0908862.jpgD0908864.jpgD0908867.jpgD0908869.jpgD0908870.jpgD0908871.jpgD0908874.jpgD0908876.jpgD0908877.jpgD0908878.jpgD0908880.jpgD0908882.jpgD0908884.jpgD0908885.jpgD0908886.jpgD0908887.jpgD0908891.jpgD0908894.jpgD0908899.jpgD0908902.jpgD0908904.jpgD0908905.jpgD0908911.jpgD0908912.jpgD0908915.jpgD0908917.jpgD0908920.jpgD0908921.jpgD0908926.jpgD0908929.jpgD0908931.jpgD0908935.jpgD0908938.jpgD0908942.jpgD0908942LN_2862.jpgD0908943.jpgD0908944.jpgD0908946.jpgD0908955.jpgD0908955LN_2874.jpgD0908957.jpgD0908959.jpgD0908963.jpgD0908964.jpgD0908967.jpgD0908967LN_2886.jpgD0908969.jpgD0908971.jpgD0908972.jpgD0908974.jpgD0908974LN_2895.jpgD0908977.jpgD0908978.jpgD0908979.jpgD0908982.jpgD0908983.jpgD0908984.jpgD0908985.jpgD0908987.jpgD0908987LN_2902.jpgD0908987LN_2904.jpgD0908994.jpgD0908999.jpgD0909006.jpgD0909010.jpgD0909012.jpgD0909016.jpgD0909021.jpgD0909023.jpgD0909024.jpgD0909025.jpgD0909032.jpgD0909033.jpgD0909037.jpgD0909040.jpgD0909041.jpgD0909045.jpgD0909049.jpgD0909052.jpgD0909054.jpgD0909056.jpgD0909056LN_2957.jpgD0909058.jpgD0909060.jpgD0909062.jpgD0909066.jpgD0909066LN_2970.jpgD0909068.jpgD0909068LN_2975.jpgD0909071.jpgD0909072.jpgD0909079.jpgD0909079LN_2981.jpgD0909085.jpgD0909085LN_2985.jpgD0909086.jpgD0909090.jpgD0909092.jpgD0909094.jpgWINNERS.jpgWINNERS_GM_A.jpgWINNERS_GM_B.jpgWINNERS_IM.jpgWINNERS_OPEN_A.jpgWINNERS_OPEN_B.jpgZ_NEXT_YEAR.jpg

 

 


Nejbližší akce

3.divize 5.kolo (06. leden)

Oba týmy hrají venku:

Tým E cestuje do Počátek

Tým F cestuje do Třeboně

podrobnosti

1.divize 5.kolo (07. leden)

B-tým hraje doma s Chess clubem Písek C

C-tým hraje venku se Slávií ČB

podrobnosti

2.divize 6.kolo (14. leden)

V 6.kole hrajeme venku s Royalem České Budějovice

podrobnosti

1.liga mládeže 6. a 7.kolo (20. leden)

Hrajeme v Táboře:

Od 10:00 s Chess club Pískem

Od 15:00 s ŠK ŠACHklub Klatovy

podrobnosti

1.divize 6.kolo (21. leden)

B-tým hraje doma se Spartakem Sezimovo Ústí

C-tým hraje venku s Chess clubem Písek C

podrobnosti

2.divize 7.kolo (28. leden)

V 7.kole hrajeme doma s VŠTE České Budějovice

podrobnosti

Kalendář všech akcí


Naši partneři

MŠMT Motor Jikov Green Město České Budějovice Teplárna České Budějovice, a. s. A+B služby spol. s.r.o. Jihočeský Kraj Chess 24 Media Consult ČEVAK