Krajské přebory jednotlivců 2023

Krajské přebory jednotlivců pro tento rok již proběhly. Jedná se o KP v praktickém šachu a KP v rapid šachu. Oba turnaje jsou postupové. Z KP v praktickém šachu se postupuje na Mistrovství Čech a z KP v rapid šachu na Mistrovství ČR. Protože se jedná o postupové turnaje, jsou turnaje rozděleny podle věkových kategorií, a ne podle výkonnosti jako u Velkých cen.

 

 

Krajský přebor jednotlivců v praktickém šachu.

KP v praktickém šachu je nejdůležitější turnaj mládeže v roce na krajské úrovni. To proto, že pouze z něj je možné postoupit na Mistrovství Čech (pokud nepočítáme ty, kteří si v uplynulé sezóně vybojovali přímé postupy). Z Mistrovství Čech pak postupuje prvních 8 na Mistrovství ČR. Mistr ČR pak má hrazenu účast na mistrovství světa (kromě cesty) a stříbrný medailista účast na Mistrovství Evropy.

Praktický šach se od rapid šachu liší tím, že je zde nastaveno takové tempo, že se partie hrají déle než jednu hodinu. To znamená, že praktické šachy hrají vyspělejší šachisté, kteří se již dokáží déle soustředit, mají větší znalosti a šachu již více rozumějí. Jedna partie v praktickém šachu může trvat i 5-6 hodin. Standardní tempo v soutěžích dospělých a mezinárodních turnajích je 2x 90 minut na 40 tahů a pak 30 minut do konce partie, přičemž za každý provedený tah se přidává 30 sekund. Turnaje v praktické šachu trvají standardně 8-9 dní (někdy pořadatel do turnaje vloží dvoukolo, tedy dvě partie za den). To ale nebývá zvykem u mezinárodních turnajů.

KP v praktickém šachu se hraje většinou v květnu kdy se využívá státní svátek a trvá 4 dny. Hraje se tempem 2x 60 minut a za každý tah se přidává 30 sekund. To proto, že mladí šachisté v drtivé většině ještě nedokáží hrát pomalu a hrají vážné partie rychlostí rapidu. To znamená, že partie končí do jedné hodiny. Vyspělejší děti se poznají podle toho, že již v útlém věku dokáží hrát partii 2–3 hodiny. Máme i takové svěřence, kteří již v 10 letech dokázali hrát partii déle než 5 hodin.

V tomto roce se KP v praktickém šachu uskutečnil od 5. do 8.května v Nových Hradech. V kategorii do 10 let (ročníky 2014 a mladší) jsme měli dva zástupce. Kryštofa Paulíka a Anastázii Nadberežnou. Kryštof teprve začíná svojí šachovou kariéru a měl proti sobě dva těžké soupeře. Ti sice neměli žádný rating, avšak jejich mezinárodní ID svědčil o tom, že již startovali v turnajích započítávaných na mezinárodní rating (například v 1.lize mládeže). Kryštof na své zkušené soupeře nestačil, ale i tak postoupil na Mistrovství Čech. Z Jihočeského kraje postupoval totiž přeborník kraje a další dva umístění. U dívek se to v praktickém šachu neřeší, protože pro ty je Mistrovství Čech Open (otevřené). Kryštofovi tak stačilo k postupu 3.místo. Přebornicí Jihočeského kraje v této dívčí věkové kategorii se stala Anastázie Nadberežná, protože byla v turnaji jediná. Tentokrát platilo doslova že vyhrává ten, kdo se zúčastní.

kategorii hochů do 12 let (ročníky 2012 a 2013) byla v tomto roce obrovská šance postoupit. Postupoval přeborník kraje a další 4 umístění, tedy prvních 5. Naši svěřenci této šance nevyužili a v této kategorii nikdo z nich nestartoval.

Úplně jiná byla situace v kategorii hochů do 14 let (ročníky 2010 a 2011). I v této kategorii postupovali z kraje 3 šachisté, avšak ve startovním poli byli dva přímo postupující. Jedním z nich byl Alexandr Gregor, který obsadil 2.místo (přitom jednu partii prohrál kontumačně, protože kvůli nevolnosti k ní nenastoupil). Postup na Mistrovství Čech si vybojoval i Nicolas Čech, který se umístil na 4.místě (přímo postupující obsadili první dvě místa a potvrdili tak role favoritů).

Na 6.místě se umístil Daniil Yurchenko, kterému tak unikl postup o jedno místo. Daniil sráží svůj výkon tím, že vždy v průběhu partie se najde okamžik, kdy zahraje zbrkle a všechna dosavadní výhoda je ta tam. Také by si měl nechat poradit a zapracovat na svém zahájení. Na 8.místě se umístil Petr Pešek a na 9.místě Vojta Vítek. Všichni hoši hráli podle svých momentálních možností a s obsazením této kategorie jsme velice spokojeni.

kategorii hochů do 16 let (ročníky 2008 a 2009) postupovali z našeho kraje na Mistrovství Čech také 3 šachisté. Z našich svěřenců zde startoval jen Karim Mountassir. Ten to měl proti o dost zkušenějším soupeřům těžké a obsadil solidní 6.místo. Aby mohl hrát s těmi nejzkušenějšími soupeř vyrovnané partie, musí změnit zahájení.

Krajský přebor jednotlivců v rapid šachu.

Rapid šach jsou šachy, kde partie netrvá déle než jednu hodinu. Hodí se především pro začínající šachisty, kteří se ještě nedokáží při partii déle soustředit. Zajímavý je ale i pro zkušené šachisty, protože si v něm mohou zkoušet či testovat různá zahájení a také hru v časové tísni. Obvyklé tempo je 2x 20 minut plus 10 sekund za každý provedený tah.

KP v rapid šachu se hrál v sobotu 27.května v Písku. V kategorii hochů a dívek do 8 let (ročníky 2015 a mladší) jsme měli 4 zástupce. Z této kategorie se nikam nepostupovalo, protože Mistrovství ČR je pro tuto kategorii Open (neboli hraje každý, kdo se přihlásí). Výborně si vedl David Herál, který se umístil na 3.místě. Spokojen může být s 8.místem i Kryštof Paulík. Na 10.místě skončil Kostík Gregor, který hraje rapidové partie spíše jako bleskové (většinou končí do 10 minut). 11.místo patřilo Erikovi Rychlému.

kategorii hochů a dívek do 10 let (ročníky 2013 a 2014) postupovali na MČR první dva hoši a jedna dívka. V turnaji se zaskvěl Ríša Haupt, který získal s bodovým náskokem titul krajského přeborníka a tím i postup na MČR. Velice spokojen musí být s 5.místem Michael Pribyš, ale i se 7.místem Olda Klíma. Na 9.místě skončil Adam Herál a na 10.místě Marek Dolan. Anastázie Nadberežná skončila mezi dívkami na 3.místě. S výsledky našich svěřenců v této kategorii musíme být spokojeni.

kategorii hochů a dívek do 12 let (ročníky 2011 a 2012) postupovali na MČR také dva hoši a jedna dívka. Naši svěřenci na silnější soupeře nestačili a umístili se ve středu tabulky, když uhráli 50% bodů. Na 10.místě skončil Petr Pešek a na 11.místě Daniil Yurchenko. Eliška Hauptová byla v turnaji samotná dívka, takže se automaticky stala krajskou přebornicí a postoupila na MČR.

kategorii hochů a dívek do 14 let (ročníky 2009 a 2010) postupovali na MČR pouze krajští přeborníci. Naši zástupci si v turnaji vedli výborně, ale postup jim unikl. Alexandr Gregor skončil na 2.místě a Karim Mountassir na 3.místě. Velice spokojeni musí být i Nicolas Čech na 7.místě a Vojta Vítek na 8.místě. Pochválit musíme také nováčka Ondru Chadima, 10.místo je více než slibné. Oproti předchozím turnajům se nedařilo Tomáši Dvořákovi.

Kategorie hochů a dívek do 16 a 18 let byly spojené, a to proto, že nebyly postupové. Stejně jako kategorie do 8 let jsou kategorie do 16 a 18 let na MČR Open (otevřené). Z našich svěřenců se v kategorii do 16 let umístil David Smola na 4.místě. Ostatním se tolik nevedlo, Tomáš Domin i Vítek Předota skončili na zadních pozicích startovního pole.

Děkujeme všem, co se krajských přeborů zúčastnili a gratulujeme těm, kteří si vybojovali postupy na národní i republiková mistrovství. Bohužel nemáme k dispozici žádnou fotodokumentaci, protože v prvním případě jsem byl pracovně zaneprázdněn a ve druhém případě jsme byli s trenérkou Janou oba nemocní.


Nejbližší akce

3.divize 5.kolo (06. leden)

Oba týmy hrají venku:

Tým E cestuje do Počátek

Tým F cestuje do Třeboně

podrobnosti

1.divize 5.kolo (07. leden)

B-tým hraje doma s Chess clubem Písek C

C-tým hraje venku se Slávií ČB

podrobnosti

2.divize 6.kolo (14. leden)

V 6.kole hrajeme venku s Royalem České Budějovice

podrobnosti

1.liga mládeže 6. a 7.kolo (20. leden)

Hrajeme v Táboře:

Od 10:00 s Chess club Pískem

Od 15:00 s ŠK ŠACHklub Klatovy

podrobnosti

1.divize 6.kolo (21. leden)

B-tým hraje doma se Spartakem Sezimovo Ústí

C-tým hraje venku s Chess clubem Písek C

podrobnosti

2.divize 7.kolo (28. leden)

V 7.kole hrajeme doma s VŠTE České Budějovice

podrobnosti

Kalendář všech akcí


Naši partneři

MŠMT Motor Jikov Green Město České Budějovice Teplárna České Budějovice, a. s. A+B služby spol. s.r.o. Jihočeský Kraj Chess 24 Media Consult ČEVAK